قیمت یورو به کف ۱۷ ماهه سقوط کرد

دوشنبه ، ۱۳ مهر ۱۴۰۵-۲۲:۳۸

ارزش یورو در برابر دلار آمریکا روز دوشنبه، به ضعیف‌ترین سطح خود از ماه مه ۲۰۲۵ سقوط کرد زیرا مشکلات بدهی فرانسه و آشفتگی سیاسی در اسپانیا، به نگرانی‌ها نسبت به وقوع بحرانی تازه در منطقه یورو و سرایت آن به بازارهای اوراق قرضه این بلوک دامن زد.

پس از چهار هفته متوالی افت ارزش، یورو در جریان معاملات آسیا به سطح ۱.۱۱۶۱ دلار رسید، اما هنگام بازگشایی بازارهای اروپا با اندکی بهبود، در حدود ۱.۱۲ دلار معامله شد.

تحلیلگران بانک هلندی «آی‌ان‌جی» روز جمعه هشدار دادند که اگر روند فروش اوراق قرضه ادامه یابد، بازار می‌تواند به‌راحتی ۲ درصد دیگر به نرخ اضافی ریسک یورو بیفزاید.

بر اساس داده‌های شرکت مالی LSEG، اختلاف (اسپرد) میان بازده اوراق قرضه ۱۰ ساله فرانسه و آلمان، پس از ثبت بزرگترین افزایش هفتگی در ۱۷ سال گذشته در هفته قبل، اکنون در حدود ۱۴۶ واحد پایه قرار دارد.

بازده اوراق ۱۰ ساله فرانسه در معاملات اولیه روز دوشنبه، به ۴.۹۱۷ درصد افزایش یافت که نزدیک به رکورد هفته گذشته - بالاترین سطح ثبت شده در ۲۴ سال گذشته- است؛ این در حالی است که نرخ مذکور روز جمعه در حدود ۴.۸۵۶ درصد بسته شده بود.

رولان لسکور، وزیر دارایی فرانسه، هفته گذشته با تاکید بر اینکه فرانسه همچنان استقراض‌کننده معتبری است، از بودجه سال ۲۰۲۷ رونمایی کرد؛ بودجه‌ای که هدف آن کاهش کسری بودجه از ۵.۴ درصد تولید ناخالص داخلی به ۵ درصد، پیش از انتخابات ریاست‌جمهوری بهار آینده است.

اسپانیا نیز روز دوشنبه بر ابهامات سیاسی افزود. پدرو سانچز، نخست‌وزیر اسپانیا، پس از آنکه پارلمان در روز جمعه دو مورد از فرمان‌های مسکن دولت او را رد کرد، خواستار برگزاری انتخابات سراسری زودهنگام در ۲۹ نوامبر شد.

بازده اوراق ۱۰ ساله اسپانیا صبح دوشنبه عمدتا بین ۴.۰۷ تا ۴.۰۹ درصد ثابت ماند و اختلاف نرخ آن با اوراق بدهی آلمان در حدود ۶۵ واحد پایه باقی ماند که کمتر از نصف اختلاف فعلی مربوط به فرانسه است.

در چنین شرایطی، وضعیت سهام اروپا در زمان بازگشایی بازارها متفاوت و نوسانی بود.

شاخص «یورو استاکس ۵۰» با ۰.۴ درصد کاهش و شاخص گسترده‌تر «استاکس ۶۰۰» با ۰.۶ درصد افزایش همراه شدند. شاخص «کک ۴۰» فرانسه بیش از یک درصد افت کرد، در حالی که شاخص IBEX ۳۵ اسپانیا — که پس از اظهارات سانچز موقتا وارد محدوده منفی شده بود — با رشدی ۰.۴ درصدی همراه شد.

در همین حال، شاخص‌های دکس آلمان، FTSE MIB ایتالیا، اف‌تی‌اس‌ئی ۱۰۰ انگلیس و AEX هلند بین ۰.۱ تا ۰.۳ درصد رشد کردند.

آزمون بانک مرکزی اروپا در برابر نگرانی‌های سرایت بحران

موج فروش در بازارهای هفته گذشته، اوراق قرضه ایتالیا، بلژیک و یونان را نیز تحت تاثیر قرار داد، این در حالی بود که اوراق بدهی آلمان به عنوان پناهگاهی امن، شاهد افزایش تقاضا بود. روز پنجشنبه، اختلاف بازده اوراق قرضه ایتالیا نسبت به اوراق قرضه آلمان به نزدیکی ۱۱۰ واحد پایه رسید.

تحلیلگران بانک بلژیکی کی‌بی‌سی روز دوشنبه در یادداشتی نوشتند که از آن زمان تاکنون، سرایت آشکار بحران به کشورهایی نظیر بلژیک یا ایتالیا مشاهده شده است.

این تلاطم‌ها، بانک مرکزی اروپا را در موقعیتی دشوار قرار داده است.

این بانک از ژوئن تاکنون برای مهار تورم — که در  سپتامبر به ۳.۸ درصد رسید — نرخ بهره را دو نوبت افزایش داده است، اما معامله‌گران اکنون از شدت پیش‌بینی‌های خود برای افزایش‌های بیشتر کاسته‌اند.

یواخیم ناگل، رئیس بوندس‌بانک آلمان و نامزد احتمالی ریاست آینده بانک مرکزی اروپا، روز پنجشنبه در یک رویداد اندیشکده گفت که تمرکز بانک مرکزی ثبات قیمت است، نه سطوح مشخصی از اختلاف.

بر اساس گزارش یورونیوز، کریستین لاگارد، رئیس بانک مرکزی اروپا، هفته گذشته در پاسخ به سوالی در مورد فرانسه به روزنامه فرانسوی لاکروا گفت: وقتی بدهی شما نزدیک به ۱۲۰ درصد تولید ناخالص داخلی است و در مسیر کنترل نیست، موضوع جدی است. با این حال، لاگارد تاکید کرد که اکنون سال ۲۰۰۸ یا ۲۰۱۱ (اشاره به بحران بدهی منطقه یورو) نیست.

انتهای پیام


کانال تلگرام لایودیتا

سایر خبرها

#