دونالد ترامپ، از اعمال تعرفه ۵۰ درصدی بر واردات مس، خبر داد و هدف از این اقدام را افزایش تولید این فلز حیاتی در آمریکا برای خودروهای برقی، سختافزار نظامی، شبکه برق و بسیاری از کالاهای مصرفی دانست.
پس از اعلام تعرفههای برنامهریزیشده توسط رئیسجمهور آمریکا که زودتر از انتظار صنعت، اعمال شد و نرخ آن نیز بالاتر بود، قیمت مس در معاملات آتی بازار کامکس آمریکا بیش از ۱۲ درصد افزایش یافت و به برای اولین بار از رکورد 5.5 دلار عبور کرد.
ترامپ در کاخ سفید به خبرنگاران گفت: قصد دارد تعرفه مس را اعلام کند اما نگفت که این تعرفه چه زمانی اعمال خواهد شد. پس از صحبتهای ترامپ، «هاوارد لوتنیک»، وزیر بازرگانی آمریکا، در مصاحبهای با شبکه سیان بیسی گفت: تعرفههای مس احتمالا تا پایان ژوئیه یا اول اوت اعمال خواهد شد.
تحلیلگران شرکت «آربیسی کپیتال مارکتس» اعلام کردند در صورت اجرای تعرفه، انتظار نوسانات کوتاهمدت در قیمت مس و سهام شرکتهای مس را دارند.
دولت آمریکا در فوریه، از تحقیقاتی تحت عنوان بخش ۲۳۲، در مورد واردات این فلز سرخ خبر داد. مهلت پایان تحقیقات نوامبر بود اما «لوتنیک» گفت: این بررسی از قبل تکمیل شده است.
لوتنیک گفت: ایده این است که توانایی تولید مس را که برای بخش صنعت کلیدی است، به آمریکا برگردانیم. فلز مس در ساخت وساز، حمل ونقل، الکترونیک و بسیاری از صنایع دیگر استفاده میشود. آمریکا، تقریبا نیمی از نیاز مس خود را هر ساله وارد میکند و تنها سه کارخانه ذوب مس دارد.
سهام شرکت فریپورت-مکموران مستقر در فینیکس آریزونا که بزرگترین تولیدکننده مس در جهان است، در معاملات سهشنبه بیش از پنج درصد افزایش یافت. این شرکت سال میلادی گذشته ۱.۲۶ میلیارد پوند (۵۷۱,۵۳۰ تن متریک) مس در آمریکا تولید کرد. فریپورت از تعرفههای مس آمریکا سود میبرد اما نگران است که این عوارض به اقتصاد جهانی آسیب برساند و بر همین اساس، به ترامپ توصیه کرده است که بر افزایش تولید مس آمریکا تمرکز کند.
طبق دادههای اداره آمار آمریکا، کشورهایی که قرار است بیشترین آسیب را از هرگونه تعرفه جدید مس آمریکا خواهند دید، شیلی، کانادا و مکزیک خواهند بود که طبق دادههای اداره آمار آمریکا، در سال ۲۰۲۴، بزرگترین تامینکنندگان مس تصفیهشده، آلیاژهای مس و محصولات مسی برای آمریکا بودهاند.
شیلی، کانادا و پرو، سه کشور از بزرگترین تامینکنندگان مس آمریکا، به واشنگتن اعلام کردند که واردات از کشورهایشان، منافع آمریکا را تهدید نمیکند و نباید با تعرفه مواجه شود. هر سه کشور، قراردادهای تجارت آزاد با آمریکا دارند.
«اوله هانسن»، رئیس بخش استراتژی کالا در ساکسو بانک، گفت: تعرفه ۵۰ درصدی بر واردات مس به شرکتهای آمریکایی که از این فلز استفاده میکنند، ضربه خواهد زد زیرا این کشور سالها از تامین نیازهایش فاصله دارد.
طبق گزارش رویترز، «هانسن» گفت: آمریکا در ۶ ماه گذشته، به اندازه یک سال تقاضا وارد کرده است، بنابراین سطح ذخیرهسازی محلی کافی است. من پس از جهش اولیه، اصلاح قیمت مس را پیشبینی میکنم.
البته، قیمت مس در بورس فلزات لندن (LME) افزایش قابلتوجهی مس آمریکا را تجربه نکرده است. این تفاوت میتواند به عوامل متعددی مرتبط باشد. اولاً، LME یک بازار جهانیتر است و کمتر تحت تأثیر سیاستهای داخلی آمریکا قرار میگیرد. ثانیاً، بازار مس در LME تحت تأثیر عوامل جهانی مانند تقاضای ضعیف در چین، بزرگترین مصرفکننده مس، و تنشهای ژئوپلیتیکی قرار دارد که میتواند مانع از رشد قیمتها شود. گزارشها نشان میدهند که قیمت مس در LME در روزهای اخیر به دلیل تقاضای ضعیف و رکود در بازار جهانی با کاهش مواجه بوده و نتوانست از ۱۰ هزار دلار عبور کند.